Den första delen av förlossningen börjar vanligtvis hemma, men värkarna kan ibland sätta igång när du minst anar det. Du bestämmer själv när du vill åka in till förlossningsavdelningen, så utgå alltid från dig själv och hur du mår i beslutet. Man brukar säga att det är dags att åka in när värkarna är regelbundna och varar upp emot en minut, eller om fostervattnet går.
Tänk ut en plan i förväg för hur du och ditt sällskap ska ta er till sjukhuset beroende på var ni befinner er. Bor ni i närheten av sjukhuset eller åker ni bil eller taxi? Du kan också behöva åka in lite tidigare om du bor långt ifrån en förlossningsklinik. Planera så att så få beslut som möjligt behöver tas när det väl gäller.
Innan du ska föda kan det vara bra att höra av sig till förlossningsavdelningen för att vara säker på att de vet vad BabySlide innebär. Om så inte skulle vara fallet, får de möjlighet att informera sig.
För dig som föder ditt första barn brukar värkarna komma med cirka 3 minuters mellanrum. Värkarna pågår i cirka 1–1,5 minut och på 1–2 timmar öppnar sig underlivet ungefär 1 centimeter. Födseln startar först när du är 10 centimeter öppen, vilket kan ta allt från 1 till 14 timmar. Väntan kan vara lång och jobbig, men det bästa är att försöka vara uppe och röra på sig så gott det går för att sätta igång kroppen. I rummet har du tillgång till både lustgas och syrgas. För det mesta kan du även ta en dusch eller ett bad i, eller i anslutning till ditt rum.
När du väl är helt öppen återstår cirka 1 timme i krystnings-och utvidgningsskedet. Då lämnas du aldrig ensam. Skulle något akut ske kommer mer sjukhuspersonal in i rummet – men vanligtvis är det bara du, ditt sällskap, en barnmorska och en undersköterska. Ibland är även en barnmorskestudent närvarande, eftersom att det ingår i utbildningen att vara med under förlossningar. Om du skulle behöva ryggbedövning kommer du att få det av en narkosläkare.
Det långa tidsspannet är ofta utmattande, men faktum är att många upplever den sista biten av förlossningen som en lättnad över att slutet är så pass nära.
BabySlide sätts in när 6–7 cm av bebisens hjässa syns i slutet på utdrivningsskedet. Barnmorskan använder rikligt med gel för att införandet ska ske smidigt och utan obehag.
Det gör inte ont när BabySlide sätts in eller tas ut, varken på dig eller bebisen. Biverkningar eller komplikationer av BabySlide har inte rapporterats.
När du anländer till sjukhuset går inskrivningen fort. Strax efter får du träffa en barnmorska som gör en inledande bedömning av värkarna för att kontrollera så att det verkligen är dags för bebisen att komma ut.
Om du skrivit ett förlossningsbrev lämnar du eller ditt sällskap över det till din barnmorska. Samtidigt kan du be om att de använder BabySlide. Antingen har du det med dig eller tillhandahålls det av förlossningsavdelningen. Information finns färdigtryckt i förpackningen eller på internet.
Ni kommer också att gå igenom journalen från Mödravårdscentralen. Barnmorskan klämmer på din mage, kontrollerar blodtrycket och undersöker barnets tillstånd. Det görs även en inre undersökning för att bekräfta att du är i förlossningsläge. Då ska livmoderhalsmunnen ha öppnat sig cirka 3–4 centimeter. Ibland händer det att man behöver vänta lite till – då kan du få åka hem igen eller gå en promenad i närområdet för att sätta igång kroppen. Den första bedömningen tar vanligtvis runt en halvtimme, därefter får du göra dig hemmastadd i ditt förlossningsrum.
Om du vill och orkar kan du få hjälp att ta emot barnet i sista skedet av förlossningen. Vill du däremot att barnet ska räckas över till dig efter att det torkats av, kan du berätta det för din barnmorska och nämna det i ditt förlossningsbrev. När din bebis äntligen är ute placerar barnmorskan barnet på din eller medförälderns bröstkorg. När förlossningen är över får du och ditt barn en stund tillsammans att pusta ut, mysa och känna på varandra.
Ungefär en halvtimme senare återstår den del förlossningsarbetet när moderkakan ska krystas ut. Många upplever det som ganska obehagligt, men inte särskilt smärtsamt. Moderkakan är ungefär en femtedel så stor som barnet och väger cirka ett halvt kilo.
Du som arbetar i förlossningsvården kan köpa in bristningsskydd i vår webbshop eller genom att kontakta oss på mejl:
info@babyslide.com