Andelen förstföderskor som drabbas av bristningar i samband med förlossning har ökat. På kvinnokliniken i Helsingborg har man nu utvecklat ett enkelt hjälpmedel som ska förhindra att kvinnor drabbas av svåra bristningar.
Rebecca Fransson från Ängelholm drabbades av en mycket svår bristning under sin första förlossning.
– Innan förlossningen var det det värsta senariot jag hade framför mig, att det skulle hända. Och så hände det. Först förstod ingen vad som hade hänt. De sa bara vi får nog ta hit någon som får titta på det här.
Det som ingen hade förstått var att Rebecca hade spruckit hela vägen och fått en bristning av ändtarmens ringmuskel. Det som inte fick hända hade hänt. Hon opererades och skickades hem utan någon egentlig information. Trots att operationen ansågs ha gått bra läckte hon avföring lång tid efter. Och det var inte förrän hon kom hem som hon insåg vad som hade hänt.
– Det kom ett bakslag när jag hade kommit hem. Jag var väldigt ledsen. Ledsen över att jag kanske inte skulle få uppleva en förlossning igen, visste inte om jag skulle våga det. Jag ville inte bli inkontinent.
Idag har hon genomgått ännu en förlossning. Besvären med läckage finns kvar och blev dessutom värre direkt efter andra förlossningen. När hon får veta att man idag uppfunnit ett plastskydd som kan förhindra de värsta bristningarna säger hon:
– Det är helt fantastiskt tycker jag om det finns något som kan förhindra det, så klart att man vill prova det.
Under flera år har man på kvinnokliniken i Helsingborg försökt ta fram ett hjälpmedel som ska förhindra de värsta bristningarna under en förlossning. Det man nu tagit fram är en unik produkt som man siktar på att få lansera i världen. Idag finns inget konkret skydd mer än handgrepp man kan ta till, men som tydligen inte används då antalet allvarliga bristningar ökat de senaste åren.
Efter att ha testat produkten under lång tid på kvinnor som tackat ja till att delta i studien har man idag en färdigutvecklad produkt som ska lanseras på marknaden, en plastflärp som man för in när fostrets huvud skymtar cirka 4-6 centimeter. Med hjälp av perinealskyddet hoppas man få ner allvarliga bristningar i Skåne från dagens 6,2% till cirka 1 %.
– Det är en liten plastskena som man lägger på slidöppningen i samband med förlossningen och därigenom stödjer vävnaden, så man reducerar både stora- och små bristningar vilket gör att kvinnorna mår mycket bra efteråt. Resultatet är att du har halverat stora bristningar, och även de mindre bristningarna är betydligt reducerade, säger Knut Haadem, överläkare på kvinnokliniken i Helsingborg som tillsammans med kollegor på kvinnokliniken tagit fram produkten.
Många kvinnor som drabbas av svåra bristningar lider i det tysta. Ämnet är känsligt och få vill prata om sina upplevelser, men för Rebecca Fransson är det en självklarhet att våga prata.
– Jag skäms inte, för det är inte mitt fel att det har hänt. Jag förstår faktiskt inte att man skäms för det. Kvinnans kropp är lite tabubelagd fortfarande och då pratar man inte om att man har spruckit hela vägen, att ringmuskeln har brustit. Det är för fult för att prata om.
Läs hela artikelnOrg.nummer: 559345-6576
Copyright © Babyslide 2024
Förvaltas och vidareutvecklas av Dear Friends
Designad och utvecklad av Buildahome